Simon Kentgens

simon-kentgens-flyer-vk.jpg

Puur

installatie

opening: za. 29 augustus 17 uur
tentoonstelling: 30 aug. t/m 20 sep. 2009
open: vr. t/m zo. 13 – 18 uur

Simon Kentgens is gefascineerd door verpakkingen die we dagelijks in de winkel en ons huis tegenkomen. En wel met name verpakkingen met afbeeldingen van idyllische scènes die eigenlijk helemaal niets met het te verkopen product te maken hebben. Denk hierbij aan het exotisch strand op de wikkel van een chocoladereep, de frisblauwe oceaan op een wasmiddel, het Toscaanse landschap op een pot pastasaus. De paradijselijke plaatjes verwijzen naar een locatie waar het product helemaal niet vandaan komt, maar waar het wel mee geassocieerd wil worden. De gekozen beelden zijn vaak cliché en refereren aan stereotypen als het tropische eiland, of de gezonde groene alpenweide. Ze geven blijk van ons verlangen naar het paradijs; terug naar een onbedorven puur land. Telkens als wij zo’n product kopen, halen we een stukje paradijs in huis.

In Moira toont Simon bijzondere verpakkingen uit alle windstreken die hij een jaar lang verzameld heeft. Gedurende een paar weken is de expositieruimte omgetoverd in een toko waarin de diverse producten uitgestald staan. Hier kan men een mentale reis langs de idyllische oorden afgebeeld op de verpakkingen maken. Ze komen los van hun oorspronkelijke context en krijgen de ruimte om weer te zijn wat ze zijn: landschappen.

Bezoekers kunnen een bijdrage aan deze expositie leveren door zelf een verpakking mee te brengen met daarop een afbeelding van een idyllische locatie. Originele verpakkingen krijgen een plaats in de toko.

Moira Expositieruimte
Wolvenstraat 10
3512 CH Utrecht
expo@moira-utrecht.nl
www.moira-utrecht.nl
expositieruimte open tijdens exposities:
vr.- zo. 13 - 18 uur